HDR-betydning: Forstå det og få detaljene du trenger her

Laura Goodwin 13. august 2024 Kunnskap

Mange har hørt om HDR, men ikke alle er kjent med hva det handler om. Visste du at det er en flott funksjon som kan forbedre fangst- og seeropplevelsen vår? Hvis du nå blir nysgjerrig på det, er du på rett sted. I denne guideposten vil vi diskutere det grunnleggende om HDR for å hjelpe deg med å bli veiledet. Vi vil dele med deg hva er HDR TV, på iPhone, i kamera og mye mer. Uten videre, la oss komme i gang.

Hdr betydning

SIDEINNHOLD

Del 1. Hva er HDR

HDR er en forkortelse for High Dynamic Range som forbedrer vår visuelle opplevelse. Den fanger eller viser et bredere spekter av farger og kontraster, og den brukes i forskjellige enheter. Det oversettes også til bilder og videoer som virker mer realistiske. I denne delen skal vi diskutere hva som er HDR TV, på iPhones og kameraer.

Hva betyr HDR på en TV? I TV-sammenheng viser HDR et bredere spekter av farger og kontraster. Se for deg en scene med en lys solnedgang og detaljerte skygger i en hule. En standard TV kan slite med å vise begge nøyaktig. Dermed etterlater den solnedgangen blåst ut, eller grottedetaljene skjult. HDR-TV-er takler dette ved å vise et mye bredere spekter av lysstyrkenivåer. Høydepunkter kan være lyse, mens skygger beholder detaljer og rikdom. Det får bildene til å se mer realistiske og levende ut på TV-ene dine.

Hdr på TV

Hva med iPhone? Hva er HDR på iPhone? HDR er en funksjon i kameraappen din som hjelper deg å ta bedre bilder. Det gjelder spesielt hvis du har vanskeligheter på grunn av lysforhold. Så når du tar et bilde med HDR aktivert, tar kameraet flere bilder med forskjellige lysstyrkenivåer. Disse eksponeringene kombineres deretter for å lage et endelig bilde som beholder detaljene. Noen iPhone-modeller tilbyr til og med HDR-videoopptak.

Hdr på iPhone

I likhet med iPhones tilbyr mange digitale kameraer en HDR-modus. Det fungerer ved å ta flere eksponeringer med forskjellige lukkerhastigheter. Deretter kombinerer den disse bildene til ett enkelt bilde. Denne metoden lar fotografer fange et bredere dynamisk område. Så det er bedre enn kamerasensoren normalt kan håndtere. Så det resulterer i bilder med flere detaljer og et mer naturlig utseende. Det er hva HDR i kamera handler om.

Hdr on- Cmera

Del 2. Typer HDR

Så vi har slått fast at HDR tilbyr et bredere utvalg av farger og kontraster. Dermed bringer det visuelle bilder nærmere livet. Men visste du at det finnes forskjellige typer HDR? La oss utforske hovedtypene HDR.

1. HDR10

HDR10 er det mest grunnleggende og bredt støttede HDR-formatet. Den bruker statiske metadata, noe som betyr at lysstyrkeinformasjon er satt for hele programmet. Dermed er det ikke scene-for-scene. I tillegg er den kompatibel med alle HDR-TV-er, Blu-ray-spillere og strømmetjenester.

2. HDR10+

En annen type HDR er HDR10. Det er en forbedring av HDR10, ved å bruke dynamiske metadata. Dette gjør det mulig å justere lysstyrke og farge på scene-for-scene basis. Så det gir potensielt en mer nyansert visuell opplevelse. Imidlertid er den mindre adoptert sammenlignet med HDR10. Til tross for det, får den fortsatt trekkraft hos noen produsenter.

3. Dolby Vision

Du har kanskje også hørt om Dolby Vision ikke sant? Det er også en type HDR-format. Et premium HDR-format fra Dolby Laboratories. Den bruker også dynamiske metadata som ligner på HDR10+. Likevel justerer Dolby Vision lysstyrken og fargeinnstillingene scene for scene eller til og med bilde for bilde. Dermed kan du få mer presise og naturtro bilder.

4. HLG (Hybrid Log-Gamma)

HLG er et bakoverkompatibelt HDR-format designet for kringkasting. Den er kompatibel med både HDR- og SDR-TVer (Standard Dynamic Range). På HDR-TV-er tilbyr HLG-innhold forbedret kontrast og lysstyrke sammenlignet med SDR. På SDR-TV-er ser HLG-innhold ut som standardoppløsningsprogrammering.

Del 3. HDR vs SDR vs UHD

Mens du surfer på TV-er eller strømmer innhold, kan du støte på en rekke akronymer som HDR, SDR og UHD. Å forstå forskjellen mellom disse akronymene er avgjørende for å ta informerte valg om seeropplevelsen din. Her er en oversikt:

HDR eller High Dynamic Range

Som diskutert tidligere, fokuserer HDR på farger og kontrast. Den tilbyr et bredere utvalg av begge, og skaper mer naturtro og oppslukende bilder. Når vi sammenligner HDR vs SDR, utvider HDR seg utover Standard Dynamic Range eller SDR. HDR gir mulighet for lysere hvite, mørkere svarte og et omfattende utvalg av farger. Selv om SDR-innhold fortsatt kan se bra ut, mangler det rikdommen og dybden til HDR.

SDR eller Standard Dynamic Range

På den annen side er SDR den tradisjonelle måten å vise bilder på TV-er og andre enheter. Men merk at den har et begrenset utvalg av farger og kontrast sammenlignet med HDR. Innholdet har vanligvis en topplysstyrke på rundt 100 nits og en fargedybde på 8 bits per kanal. De fleste eldre TV-er og skjermer støtter kun SDR.

UHD eller Ultra High Definition

UHD-begrepet refererer til oppløsningen til en skjerm. Det betyr at den indikerer en oppløsning på 3840×2160 piksler, kjent som 4K HDR. UHD gir skarpere og klarere bilder sammenlignet med standard HD som har en oppløsning på 1920×1080 piksler. Tenk på UHD som å ha flere piksler pakket inn på skjermen. Så det resulterer i en skarpere seeropplevelse. Når du sammenligner UHD vs HDR, er det viktig å forstå at de tar for seg ulike aspekter ved bildekvalitet.

Del 4. Slik slår du HDR på/av

Du har nå en dypere ide om HDR, det er på tide å lære hvordan du slår på eller av HDR. Her er en guide for hvordan du slår HDR på eller av på TV-en, iPhonen og Android-enheten din.

Slik slår du på/av HDR på TV-en

Prosessen for å aktivere eller deaktivere HDR på TV-en din kan variere. Det betyr at det avhenger av merke eller modell på TV-en din. Merk at mange moderne HDR-TV-er automatisk oppdager HDR-innhold og bytter til HDR-modus. Likevel, nedenfor er en generell retningslinje du kan følge for å gjøre det.

Trinn 1. Få tilgang til TV-ens innstillingsmeny ved å trykke på Meny-knappen på fjernkontrollen.

Steg 2. Naviger til bildeinnstillingene for TV-en. Finn alternativer som Bilde, Skjerm eller Bildemodus i menyen som vises.

Trinn 3. Søk deretter etter HDR-innstillinger. Men merk at den spesifikke formuleringen kan være forskjellig. Likevel inkluderer vanlige termer HDR, HDR-modus eller High Dynamic Range.

Trinn 4. Til slutt, når du ser det alternativet, kan du finne en bryter eller en liste over alternativer å velge mellom. Det kan inkludere HDR On, HDR of eller Auto HDR.

Slik slår du på/av HDR på iPhone

Aktivering eller deaktivering av HDR på en iPhone kan gjøres gjennom innstillingene for Kamera-appen. Som standard bruker iPhone automatisk HDR når det er mest effektivt. Hvis du ser på bilder eller videoer, vær oppmerksom på at det ikke tilbyr en direkte måte å slå HDR av eller på. Foreløpig er veiledningen nedenfor for hvordan du kan kontrollere HDR-opptak for bilder.

Trinn 1. Gå til Innstillinger-appen på iPhone-enheten din. Rull ned til du finner og trykker på Kamera-alternativet.

Steg 2. På iPhone XS opp til iPhone 12, bla til bunnen, og du vil se Smart HDR alternativ. Vri bryteren for å slå av eller på HDR. Slik slår du av HDR på en iPhone og aktiverer den også.

Deaktiver eller aktiver Smart Hdr

Trinn 3. For iPhone 12, opptil 15 modeller, tilbyr den HDR-videoopptak. Du kan slå dette av og på med kameraalternativet fortsatt. Velg Spill inn video > HDR-video.

Slå på eller av Hdr Video

Slik slår du på/av HDR på Android

I likhet med iPhones innebærer aktivering eller deaktivering av HDR på Android-enheter justering av kamerainnstillinger. Trinnene du må ta kan variere noe basert på produsentens tilpassede grensesnitt. Likevel, her er hvordan du slår på HDR eller deaktiverer den på Android-enheter.

Trinn 1. Start Kamera-appen på Android-enheten du har. Finn Innstillinger-knappen på kameraets grensesnitt. Trykk på den.

Steg 2. På den neste skjermen finner du HDR-alternativet. Trykk på den, og du vil se alternativer for Av eller Auto som vises. Bruk den til å aktivere eller deaktivere HDR.

Aktiver eller deaktiver Hdr på Android

Del 5. Bonus: Beste HDR-video- og bildeforsterker

Selv om HDR-innhold kan være fantastisk, kan det hende du har videoer eller bilder som mangler den ekstra kraften. Det er her HDR-video- og bildeforsterkere kommer inn. Disse verktøyene kan forbedre den visuelle kvaliteten på dine eksisterende medier. Nedenfor deler vi den beste HDR-video- og bildeforsterkeren du må prøve.

Vidmore Video Enhancer

Først, la oss ha den kraftigste videoforsterkeren du kan ha i dag, ingen ringere enn Vidmore Video Enhancer. Det er et program utviklet for å forbedre den generelle kvaliteten på videoene dine. Den lar deg oppskalere oppløsningen til videoene dine for å få et skarpere og klarere resultat. Hvis du har eldre videoer med lavere oppløsning, vil denne funksjonen hjelpe deg. Bortsett fra det lar den deg justere lysstyrken og kontrasten til videoene dine. Det betyr at den kan fikse eksponering og forbedre lys, skygger og fargebalanse. Dessuten hjelper det deg å eliminere uønsket støy fra videoene dine. Vent, det er mer! Den tilbyr også grunnleggende redigeringsverktøy som rotering, beskjæring, trimming og så videre. Endelig fungerer det selv på HDR-videoer, så prøv det nå!

Gratis nedlasting

for Windows

Gratis nedlasting

for macOS
Vidmore Video Enhancer

Vidmore Image Upscaler

Vidmore Image Upscaler er et dedikert verktøy for å oppskalere bilder til høyere oppløsninger. Under oppskalering bevarer den kvaliteten og detaljene til bildene dine. Den bruker AI for å forbedre bildets klarhet, skarphet og generell visuell appell. Den inkluderer også støyreduksjonsfunksjoner for å rydde opp i kornete eller støyende bilder. Bortsett fra det lar den deg oppskalere flere bilder samtidig for forbedret effektivitet. Den kan forstørre bilder med 2×, 4×, 6× og 8× uten å ofre kvaliteten. Den mest interessante delen er at den er 100% gratis å bruke og tilbyr et enkelt grensesnitt. Dermed vil det være lettere for enhver type bruker å betjene den.

Vidmore Image Upscaler

Del 6. Vanlige spørsmål om hva er HDR

Er HDR bra for spill?

HDR og 4K er forskjellige aspekter ved bildekvalitet. HDR forsterker kontrasten og fargespekteret til bilder. På den annen side refererer 4K til oppløsningen, og gir flere piksler for skarpere detaljer. Både HDR og 4K bidrar til bedre bildekvalitet. Men de tjener forskjellige formål og kan utfylle hverandre.

Er HDR bedre enn 4K?

HDR og 4K er forskjellige aspekter ved bildekvalitet. HDR forbedrer kontrasten og fargespekteret til bilder. På den annen side refererer 4K til oppløsningen, og gir flere piksler for skarpere detaljer. Både HDR og 4K bidrar til bedre bildekvalitet. Men de tjener forskjellige formål og kan utfylle hverandre.

Bør jeg sette inn HDR?

Hvis du har en HDR-kompatibel skjerm og innholdskilde (spill, film osv.), prøv å aktivere HDR. Det kan forbedre det visuelle betraktelig. Du kan imidlertid alltid slå den av hvis du foretrekker utseendet til SDR eller legger merke til kompatibilitetsproblemer.

Konklusjon

For å avslutte det har du fått mer kunnskap om hva er HDR og hvordan det er nyttig. Nå er valget ditt om du vil aktivere eller deaktivere det. Anta at du fortsatt vil forbedre HDR-videoene dine, tenk på Vidmore Video Enhancer. Det vil gi en enkel og effektiv måte å forbedre videoene dine på. En annen ting er at hvis du trenger en bildeoppskalerer, kan du også stole på Vidmore Image Upscaler. Det trenger ingen profesjonelle ferdigheter, du kan laste opp bildet ditt, og verktøyet vil gjøre resten for deg.